Híres egykori balassisok a közmédiában -- Csőre Gábor és Blankó Miklós

2019. július 3.

A magyar nyelv értékeinek bemutatására vállalkozik a közmédia új műsora, amely június közepétől látható a Duna Televízióban, a Duna Worldön és az M5 kulturális csatornán.

„Az Édes anyanyelvünk című produkció, a televíziós megjelenésekkel párhuzamosan, a Kossuth Rádióban is hallható lesz. Az ötperces televíziós változat műsorvezetője Csőre Gábor színművész, aki egy-egy nyelvi érdekesség köré építi fel műsorát. Vendégei nyelvészek, akik ismeretterjesztő formában segítenek a műsorvezetőnek és a nézőknek megérteni, hogy miként tudunk érthetően, helyesen, pontosan beszélni és fogalmazni magyarul. A néző a műsorvezetővel és szakértőivel közösen fedezi fel a magyar nyelv érdekességeit, szépségeit, érti meg a sokszor rosszul alkalmazott szabályokat, a nyelv logikáját.” (Forrás: hirado.hu)

A harmadik adásban az egykori balassis (fürstös) Csőre Gábor Blankó Miklóssal, a Balassiban 2016-ban érettségizett volt diákunkkal beszélget a mozaikszók helyesírásáról. Blankó Miklós még további négy alkalommal tűnik fel az Édes anyanyelvünkben, Csőre Gábor pedig minden héten a kamera mögé áll.

A június 30-án bemutatott adás elérhető a közmédia Médiaklikk oldalán: https://www.mediaklikk.hu/video/edes-anyanyelvunk-2019-06-30-i-adas-a-mozaikszok-2/

 Csőre Gábor és Blankó Miklós beszélgetése az Édes anyanyelvünk című tévéműsorban

Csőre Gábor 1989-ben érettségizett gimnáziumunkban. Még diákkorában megismerkedett a színházzal: gimnazista évei alatt a Rádió Gyermekstúdiójában, majd az Ascher Oszkár Színpadon is szerepelt. 1989-től a Nemzeti Színház Stúdiójának növendéke volt. 1990-ben a Bodnár Sándor Drámai Akadémián folytatta tanulmányait, majd 1993-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Tanárai Marton László és Hegedűs D. Géza voltak, 1997-ben szerzett diplomát. 
A főiskola után a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is tagja.Vendégként találkozhatunk nevével a Kassai Magyar Színház, az Óbudai Társaskör, a Gózon Gyula Kamaraszínház és a Pesti Magyar Színház színlapjain is. Számos filmben nyújtott emlékezetes alakítást, és az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész. Több rádiójáték, illetve hanglemezfelvétel köthető a nevéhez.
Munkásságát 2016-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el.

 

Blankó Miklós 2016-ban érettségizett gimnáziumunkban. Diákévei alatt kiemelkedő közösségszervező, a Rákóczi Szövetség ifjúsági csoportjának alapító tagja és egyik vezetője volt.
Jelenleg az ELTE BTK magyar-történelem szakos hallgatója, a Mai Magyar Nyelvi Tanszék demonstrátora. Emellett az ELTE Online hallgatói magazin főszerkesztője és a Magyar Nyelvi Szolgálató Iroda vezetője. Rovata van az Édes Anyanyelvünk című nyelvművelő, valamint a Múlt-kor című történelmi folyóiratban. Szerkesztője  a Nyelvünk és Kultúránk című folyóiratnak, az elmúlt két évben pedig több tudományos konferencián is előadott. Tavaly ősszel jelent meg Mayer Péterrel közösen írt Magyar nyelvi kvízkönyv érettségizőknek című kötete. 
Idén januártól fél évig Balázs Géza professzor rádióműsorában szerepelt, június végétől pedig a Magyar Televízió nyelvművelő műsorának egyik nyelvész szakértőjeként működik közre több adásban is.