1956 emlékezete a Balassiban

2016. október 25.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját iskolánk a különleges évfordulóhoz méltón különleges megemlékezéssel ünnepelte meg. Diákcsoportjaink az egykori hősöket megszemélyesítő, végzős társaik vezetésével a forradalom jelképes helyszíneit járták végig.

Az eseményekben részt vevő típusfigurákat eljátszó társaik segítségével a beavató színház módszerét követve élhették át mindannyian a hajdani hősök útját a szülői háztól a Petőfi- és Sztálin-szobron, a Magyar Rádión és egy hadikórházon át a halálos ítéletet kimondó bírósági tárgyalásig, végül fejet hajtottak a halálraítéltek jelképes vesztőhelye előtt. Eközben együtt szavalták Sinkovits Imrével a Nemzeti dalt, interaktív módon megismerhették a budapesti harcok legfontosabb helyszíneit, és felvételről meghallgatták Nagy Imre híres beszédét is. Az egész napos megemlékezés részeként az előzetesen meghirdetett irodalmi és plakátkészítő pályázat legjobb munkáit, továbbá az ötvenes évek tárgyi és szellemi kultúráját felidéző, igen gazdag kiállítást is megtekinthették diákjaink.
Az egész iskolát megmozgató, sokakat megindító emléknap tanulóink, tanáraink és a szülők értékelése szerint méltó emléket állított 1956 hőseinek.

Képek a kiállításról: