Napsütötte Toscana…
(Tanulmányút a tavaszi szünetben)

2017. április 18.

Az idei tanév olaszországi tanulmányútja sikeresen megvalósult. Kristálytiszta égbolt, ragyogó napsütés kísérte utunkat.  A programsor rendkívüli gazdagsága és az érdeklődő társaság már előre láttatta, hogy különleges élményben lesz részünk.
A tanulmányút jellegét az örök Róma látványa koronázta meg, amit szintén a 7 napos út során láthattunk. Az „Urbi et Orbi! ” húsvéti pápai áldást pedig már itthon nézhettük a TV-ben.

Alig hogy olasz földre értünk, máris Shakespeare Rómeó és Júlia c. műve jutott eszünkbe, mert Veronában megnéztük a híres „Júlia házat”, s az erkélyről is integethettük. A buszon már előzőleg megnéztük a „Levelek Júliának” c. filmet, s magunk is írtunk szép kis leveleket, amit elhelyeztünk a patinás ház falán.

 

A Garda-tónál Catullus szobrát láthattuk, s még a fagyizók homlokzatán is verseinek részleteit olvashattuk…,minden latinos örömére. Sirmione következett, majd Vinci, ahol Leonardo da Vinci szülővárosában sétáltunk, a keresztelő templomban gyertyát gyújtottunk, idegenvezetőnk pedig a reneszánsz csodálatos polihisztoráról mesélt nekünk.

Másnap Pisában a Csodák mezején gyönyörködtünk a ferde torony látványában, a Keresztelőkápolnában és a Dóm épületében. Marina di Pisa tengerparton már vígan napoztak a helyiek, s a mi csoportunk is megmászta a parti sziklákat, élveztük a tenger látványát és a napsütést. Puccini házát közös programként tekintettük meg Torre del Lagoban.


A következő csodálatos és méltán híres zarándokhely: Lucca városa, a látvány és a hangulat önmagáért beszélt. San Michele in Foro, Puccini-szobor, kézműves boltok sora várt minket. A piacon friss gyümölcsből készült mézédes és zamatos frissítőt vásárolhattunk.

A következő napon Firenzébe látogattunk, a belvárosban a Santa Maria Novelle tempom után a Piazza del Signoria, a Palazzo Veccio után a Dóm téren pontban 12 órakor megszólaltak a csodálatos zengésű harangok.
Az egyik leghangulatosabb városként fogjuk számon tartani San Gimignanot, ahol a „világ legjobb fagylaltja” kapható, mi is így nyilatkozunk róla. Mesés középkori város, az ehhez illő hangulattal.

A toskán tájak varázsát magunk mögött hagyva, új úti célunk immáron Róma, „caput mundi”. Itt heteket kellene ahhoz eltölteni, hogy legalább egy kicsit meg tudjuk ismerni a szinte felsorolhatatlan látnivalóit, amit mi projektlapok segítségével a királyok korától egészen a császárkorig sikeresen áttekintettünk. Keresőjáték, TOTÓ segítette ennek a hatalmas ismeretanyagnak a befogadását. Több oldalas elméleti anyag is megerősítette a korábbi időszakban tanultakat, továbbá komplex tételkidolgozásig jutottak a tanév végi szóbeli vizsgán résztvevő tanulók. A város rengeteg látnivalójának elosztását a Colosseum belépési időpontjához igazítottuk.  Ebben az évben is megtisztelte részvételével társaságunkat Major Tamás latin-történelem szakos tanár úr, aki a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium pedagógusa, s így két latin szakos is utazott a csoporttal. A Forum Romanumon közösen jelölték ki a tanárok a  felfedezési pontokat a keresőjátékhoz. Keresztül kasul bejártuk mindazt Rómában, ami gyalogosan még elérhetőnek bizonyult. A Piazza Navonán megkerestük a Duna-ábrázolást, gyönyörködtünk a Pantheon tökéletességében, aminek mintájára épült a Szent Péter Bazilika. Jártunk a Trevi-kútnál, s természetesen dobtunk be pénzérmét, hogy még sokszor láthassuk ezt a világvárost. Elmentünk a Spanyol lépcsőhöz, ahol éppen egy esküvői életkép fogadott bennünket. Bár itt mindig nagy a tömeg, ezért különösebben nem is tűnt fel, hogy még más is színesíti ezt a forgatagot.

Külön szervezés eredményeként másnap sikerült az igazi harmóniára rátalálni, régi vágyunk teljesült, eljutottunk a Via Appia Antica egy szakaszára, ameddig a busz vihetett bennünket. Különleges kisugárzását és a régi kor hangulatát idézte a mesés látvány.
Hazafelé vettük az irányt, de még megálltunk Ferrarában, ahol humanistáink is tanultak annak idején. Megnéztük a vizesárokkal körülvett várat, de ez már egészen más hangulat.
Minden elvárásnak eleget téve nappal utaztunk haza, ezért még egy éjszakát eltöltöttünk egy tengerparti üdülőhelyen, a sokak által ismert és kedvelt Lido di Jesoloban. 67 utassal, élményekben gazdag programról tértünk vissza Budapestre. Köszönjük a szervezők munkáját, a családok részvételét és aktív szerepvállalását ennek a nagy ívű programnak a lebonyolításában. Hálásak vagyunk a Balassi ’92 Alapítványnak a jutalmazáshoz nyújtott támogatásáért.
Programfelelősök: Faragó Ildikó és Marosiné Dékán Andrea tanárnő
Az összehangolt munkát segítette az út során: Molnárné Duschek Eszter – pedagógiai igazgatóhelyettes asszony, Hevesi Teodóra tanárnő és Sipiczky Márk tanár úr.
Külön szeretnénk köszönetet mondani Tarczal Anikónak, aki szülőként, SZMK-képviselőként, minden szervezési és ügyintézési feladatban segítségünkre volt a fél éves tervezési időszakban.