Parlamenti különórán a SZAKE-versenyek győztesei

2018. május 2.

Április 27-én az Országgyűlés Hivatala által szervezett parlamenti különórán vehettek részt azok a balassis tanulók, akik a SZAKE idei országos történelemversenyein a legeredményesebben szerepeltek. A 9. évfolyamos emelt történelem csoport három diákja  - Ilyés Csenge, Sélley Anna, Paska Dorottya -, szaktanárukkal együtt egy egész napot tölthetett el az Országházban.

Az Országgyűlés Hivatala által szervezett, fiataloknak szóló programok egyike a  középiskolás diákoknak szóló parlamenti különóra. A rendkívüli nyílt napok célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a parlamenti demokrácia alapjaival, betekintést nyerjenek az Országgyűlés munkájába, megismerjék tisztviselőit. A szervezők fontosnak tartják, hogy a diákokat a programon való aktív részvételre serkentsék, és az Országházat működő intézményként mutassák be számukra. A különórára meghívott diákok - köztük a balassisok is - országgyűlési ismeretek óra keretében képet kaphattak az itt folyó munkáról, valamint betekinthettek az országgyűlési képviselők mindennapjaiba, Tuzson Bence képviselő, kormányzati kommunikációs államtitkár beszámolója által. Majd rövid séta keretében megtekintették az Országház néhány nevezetességét, megismerkedhettek az Országgyűlési őrség feladataival, továbbá részt vehettek egy aktivitásra épülő játékos vetélkedőn is.

A SZAKE (SZakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület) által szervezett történelmi témájú közismereti versenyeken több mint 20 balassis diák jutott be a márciusi döntőbe. A versenyzők közül az Ilyés Csenge, Sélley Anna és Paska Dorottya által alkotott csapat első helyezést ért el az Erdélyország c. kategóriában, így az ő jutalmuk lehetett a parlamenti foglalkozás. Felkészítő tanáruk, Molnár Zsolt, aki már több mint tíz éve sikeresen indít tanulókat ezeken a versenyeken, a SZAKE elnökségétől az idén átvehette a "Legeredményesebb felkészítő tanár" kitüntető oklevelet.

  • Az eseményről beszámolt a Tanker Infó is, a cikk elérhető innen.
  • A parlamenti foglalkozáson készített további fotók megtalálhatók a Balassi Gimnázium webalbumában, illetve a facebook-on is: