Fenntarthatósági témahét a Balassiban

2018. május 20.

Április 23. és 27. között rendezték meg a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban a fenntarthatósági témahetet. Az esemény apropóját az adta, hogy az intézmény az idei tanévben nyerte el az Ökoiskola címet.

Bogát Éva igazgatóhelyettes, a program koordinátora adott tájékoztatást a rendezvényekről:
„Szívesen csatlakoztunk az EMMI által támogatott témahéthez, melyet már a tanév elején beszerkesztettünk a munkatervünkbe. Fontosnak tartjuk, hogy a környezeti nevelés egyre nagyobb hangsúlyt kapjon pedagógiai gyakorlatunkban. Ezért is vállaltuk, hogy teljesítjük az Ökoiskolák irányába támasztott elvárásokat. Ennek egyik eleme a mostani témahét. A változatos programok közül említést érdemel a hulladékok újrahasznosításáról szóló kiállítás, melyen a diákok ötleteit, alkotásait, tanulmányait mutatták be az érdeklődőknek. Meghívott előadók tartottak érdekes beszámolókat a fenntartható divat és a fenntartható légi közlekedés témakörében. A kreatív megközelítésben itt sem volt hiány, ezáltal a részt vevő diákok maradandó élményt és tudást szerezhettek.Mindeközben a tanítási órák szüneteiben a témába vágó ismeretterjesztő rövidfilmek peregtek az aulában. A projektornál megálló diákok kisebb-nagyobb csoportja jelezte, hogy érdekes témákat jártak körül a vetítések során.”
Az igazgatóhelyettes asszony örömmel tudatta, hogy a témahétre időzítve sikerült átadni az Ökoiskola-projekt legújabb elemét, a madártani tanösvényt. A Magyar Madártani Egyesület közreműködésével elhelyezett etetők, odúk, információs táblák tovább erősítik azt a több éves kezdeményezést, melynek keretében  a balassis diákok madárvédelmi tevékenységet végeznek. A tanösvény támogatója Nagy Anikó, Rákosmente önkormányzati képviselője.
„A jövőbe mutató kezdeményezés az iskolai fűszerkert és komposztáló, melyek segítségével tanulóink a gyakorlatban is megismerhetik a környezettudatosság lényegét.”  Ezt már Marosiné Dékán Andrea biológiatanár, az „Ökoszakkör” vezetője mondta el.
A környezettudatosságra való nevelés balassis eredményeiről legutóbb az M1 Iskolapad című műsora is beszámolt. A fenntarthatósági témahétről külön beszámoló jelent meg a Tanker Infóban is, a cikk elérhető innen.