Balassisok a Bethlen téri Színházban

2020. február 27.

Az érzékenyítő programok sorába pedig február hónapban sikerült ismét gimnáziumunk számára egy érdekes előadás lehetőségéhez jutni. A Bethlen Téri Színház művészei és munkatársai fogadták a 9. A osztály tanulóit és kísérő tanárait, továbbá a 12. B osztály végzős diákjait. (Bíró Róza tanárnő, Erdélyiné Bérczi Enikő és Faragó Ildikó tanárnő kíséretében)

A Jordán Tamás mentorálásában készülő Mary és Max szerepeit a Junior Prima díjas Grisnik Petra és a Tünet Együttes kiválósága, Gőz István alakítja. Az A. Elliot világhírű gyurmafilmje nyomán készülő előadás egy ausztrál kislány és egy New York-i Asperger szindrómás öregúr húsz éves barátságának egyszerre humoros és igazán megindító történetét mutatja be. A díszletet Valcz Gábor (Moszkva tér, Poligamy, Isteni műszak) tervezi, a zenéjét Rubik Ernő Zoltán szerzi.
A Mary és Max c. produkciót drámapedagógiai beszélgetés követett, ami rendkívül hasznosnak bizonyult. Kreatív feladatokat és értelmezéseket láthattunk és hallhattunk az előadás után a Bethlen Téri Színházban, ahol délután a gimnazistáink számára nyitották ki a kapukat és jöttek el a színészek és drámapedagógusok erre az előadásra.
Köszönjük az elgondolkodtató és kiválóan megformált , és rendezett előadást. Igazi modern, érzékenyítő előadást és feldolgozás-módot láthattunk, s tapasztalhattak meg diákjaink.

A márciusi kitűzött cél a színháztermi zenei foglalásunk megvalósítása, amikor is a A MODERN ART ORCHESTRA (MAO) vendégszereplését várjuk gimnazistáink számára,
2020. március 18-án.
A szomszédos középiskola színháztermének bérlésével a Manna Színházi Egyesület pályázati forrásból finanszírozott, így diákjaink számára ingyenesen elérhetővé tesz. 
Második évtizede ismert és méltán népszerű jazz big band, a Modern Art Orchestra.
A nem mindennapi formáció 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A zenekar alapítása óta kizárólag kortárs zenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a MAO körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz. A kortárs zenei műhelyként működő együttes példa értékű tevékenységet folytat, hiszen fennállása óta már több, mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja.

A programról az osztályfőnökök és a témában érintett, művészeti neveléssel foglalkozó ének-zene, továbbá magyar szakos tanárok adnak tájékoztatást – néhány napon belül.

link
https://mao.hu/hu/gallery/photos