Demokráciajátékon a Balassisok

2015. november 13.

2015. november 12-én iskolánkból egy 20 fős csapat vett részt az Országgyűlés Hivatala által szervezett Demokráciajáték elnevezésű rendezvényen, melynek célja, hogy a leendő választópolgárok jobban megismerjék a törvényhozás menetét és érdeklődjenek a közélet iránt.

Az egész napos program során az ország négy középiskolájának csapatai egy-egy eltérő világnézetű pártfrakcióba tömörültek, ahol a diákoknak a szervezők által megadott gondolkodásmóddal kellett azonosulni és parlamenti vitában részt venni. Csapatunk a Jövő Nyár Egyesülés frakciót alkotta. A nap folyamán a törvényalkotás teljes folyamatát modelleztük (plenáris ülés, bizottsági ülések, frakcióülés, törvényalkotási bizottsági ülés, sajtótájékoztató). A tárgyalt törvény az alkoholfogyasztás szabályozásáról szólt.
A frakcióvezető Blankó Miklós (11. B) tanulónk volt, aki az elmúlt két hétben felépítette a törvénymódosítási koncepciót, felkészítette a képviselőket és irányította a csapatot a nap folyamán. Kiemelkedő feladatokat  láttak el a frakció munkájában még Ferenczi László, Jónás Georgina, Schaller Eszter és Pető Bálint tanulók is. A játékosaink zömét a 12. B osztályból válogattuk, de a 10. A-B  osztályok diákjai közül is bekerültek többen a frakcióba. Felkészítő tanárként Molnár Zsolt történelemtanár vett részt az eseményen.

Bizottsági ülésen (balra) és plenáris ülésen (jobbra)

Frakciónk csoportképe a rendezvény után