Hetedikesek időutazása Matricában

2016. október 10.

A meglehetősen talányos cím  feloldását az október 8-án Százhalombattán járó hetedikesek már tudják. Kerek egy tucat balassis diák látogatta meg a helyi Matrica Múzeumot. A múzeum az ókori római erődről, Matricáról (ejtsd: „mátrika”) kapta a nevét. A történelmi tanulmányút azonban nem elsősorban a rómaiak korába vezetett, hanem az azt megelőző bronz- és vaskor világába.

A környéken már a bronzkorban (Kr.e. 2200-tól) éltek emberek. Településeik nyomát feltárták a régészek. A Régészeti Parkban rekonstruálták  a több ezer éves házakat, melyekbe be is lehetett menni. Talán a legérdekesebb látnivaló a vaskori halomsír volt. A hatalmas mesterséges domb belsejében megelevenedett a múlt, a holtak világa. A multimédiás bemutató segítségével a halomsír belsejében mindenki könnyen el tudta képzelni, hogyan temetkeztek a mintegy 2500 éve itt lakó emberek.
A kiránduláson részt vevő „időutazók” személyesen élhették meg a történelmet, s olyan tudás birtokába jutottak, ami túlmutat a történelemórák ismeretanyagán.
Jó szívvel ajánljuk a korszak iránt érdeklődőknek a Budapest közelében található Matrica Múzeumot és Régészeti Parkot.
A múzeum honlapja: www.matricamuzeum.hu

Bronzkori ház rekonstrukciója a százhalombattai Régészeti Parkban