Természettudományos szakmai műhely a Balassiban

2015. június 23.

Június 18-án szakmai megbeszélést rendeztünk a természettudományos tantárgyakat tanító tanárok számára. Az érdeklődő egybegyűltek több témával is foglalkoztak. Elsőként a nemzetközi oktatási trendekről, lehetőségekről beszélgettek, ezen belül alaposabban megismerkedtek a Scientix Európai Uniós projekttel, amelynek egyik legfőbb célja, hogy létrehozzon és támogasson egy aktív európai természettudományos tanárközösséget.

A program weboldala elérhető itt: scientix.eu, a közösségi oldala itt: Science Teachers in Europe.
Ezen tanártalálkozó nem titkolt célja, hogy hasonlót létrehozzuk helyi szinten is. Reményeink szerint olyan hagyományteremtő eseményt indítottunk, amelyen a kerületi kollégák megoszthatják egymással a tapasztalataikat, ötleteiket, inspirációt szerezhetnek a következő tanévhez.
A találkozó második témája az Inquiry based learning (felfedeztető tanulás) lehetőségeit mutatta be gyakorlati példákon keresztül. Az érdeklődők további segédanyagokat találhatnak néhány nemzetközi projektek oldalán: Fibonacci, Mascil, TEMI.
Az utolsó témakörben a résztvevők arra keresték a választ, hogy a technológia hogyan segítheti az oktatást a 21. században. Az utóbbi időszak egyik trendje az osztálytermi visszajelző rendszerek (klikkerek) használata. A résztvevők egy ingyenes, online alternatívával a Socrative-val ismerkedhettek meg, és szerezhettek saját tapasztalatokat a program használatáról.
Reméljük, hogy a résztvevők jól érezték magukat és a következő alkalommal még több kollégával találkozhatunk. A találkozón bemutatott prezentációk elérhetőek itt.
A rendezvény szervezője Vicze Zsolt tanár úr volt.