Nyári táborozás a Mátrában

2015. augusztus 16.

A Mátrában, Lajosházán táborozhattak diákjaink ezen a nyáron. Az alábbiakban a szervező, Faragó Ildikó tanárnő által írt beszámolót olvashatjuk az élményekben gazdag programokról.

 

A Mátrában is Balassi-verstől volt hangos az erdő…
(Beszámoló a gimnázium nyári táboráról)

Igazi, hangulatos balassis táborozás valósult meg az idei nyáron is. Gondoltunk a korábbi évek diákjaira is, így idén ismét vegyes korcsoporttal indultunk Lajosházára, egy általunk már jól ismert, gyönyörű vadászházba.
A két turnus programjai rendkívül változatosak voltak, ahogy azt előzetesen terveztük is. A hőség az árnyas erdő közepén enyhet adott, s a panzió területén lévő medence minden igényt kielégített. Helyben kaptunk mindent: sportolási lehetőséget, intellektuális szórakozást, kreatív hobby lehetőséget, kirándulást, múzeumlátogatást, kisvasutat, s rengeteg mulattató elfoglaltságot. Az idei év nyarán még a Gyöngyösön található állatkertbe is eljutott az egyik társaság a készséges programiroda buszvezetőjének köszönhetően.
Sok szülő örömére nem a tablet játszotta a főszerepet, mert a térerő keresése helyett a Lupus et agnus játék foglalta le a csapatot. A Dili-buli mindig az első nap fergeteges ismerkedési lehetősége, amivel jó hangulat kerekedik, s az est végére már mindenki jól megismerhette a társaság tagjait. A sport fontos szerepet játszik minden táborozás alkalmával, igazi versenyszellem alakul ki a tanulókban. Több tevékenységet indítunk el egy időben, így mindig van valami feladat, amivel mosolygós balassis pontot lehet szerezni az esti vetélkedőhöz. No, s már előrevetítjük azt is, hogy évnyitó is egyszer csak elérkezik, s vadul elkezdik tanulni a diákok az aktuálisan kiválasztott Balassi-verset. A délutáni kis „csendes pihenő” alatt is próbálhattak, készülhettek a csapatok a megszólaltatásra, s rendkívül kedves élményként szerenádként egy körtefa árnyékából hangzott fel először a tábori versünk összpróbaként, mely elhallatszott a Szén-patakig, s felhallatszott az első emeletig is, ahol magyartanárként tapssal küldtem elismerésem a sok szorgalmas diákunknak. Az igazán szívhez szóló meglepetés Eszti néni ötlete volt, hiszen utána máris lehetett csobbanni a medencében, megérte hát hamar örömet szerezni!
A természet nyújtotta lehetőségeket a kézműves foglalkozásoknál is kihasználtuk, a kavics-kompozíciókat, a dekoratív kőgúla alapanyagát is a szállás előtt csordogáló kispatak adta, amiben élvezettel keresgéltük a megfelelő díszítő elemeket. A szállás hatalmas, füves területén több foglalkoztató, fedett asztal és pad állt rendelkezésünkre, lehetett a különféle technikákat bátran kipróbálni, a ragasztástól, a mozaikkészítésig. A vadászterem az esti projektoros vetélkedők és a közös éneklések mellett a frissen készített, rendkívül ízletes ételek elfogyasztására is alkalmas helyet biztosított. Csemegéztünk minden földi jóból, s mindezt gyümölcs és csoki szökőkút tette még élvezetesebbé. Idén a frissen készített nutellás-meggyes muffin, a valódi málnaszörp ellátmányával készültünk a kisvasúthoz, amivel Gyöngyösig utaztunk. A csodálatos Mátra Múzeum és annak parkja fantasztikus látnivalókban bővelkedik. Kihagyhatatlan az ősmamut csontvázának megtekintése, a lumináló és fluoreszkáló ásványok közti különbséget már minden gyerek megismerhette, s e mellett az új pavilon modern és interaktív kialakításával mindenki számára páratlan élményt nyújtott. Táborunkban semmiféle költőpénzre nincs soha szükség, mert mindent előre megszervezve megrendelünk, így mindenki a múzeum logójával ellátott hűtőmágnest is magával vihette erről a tanulmányi kirándulásról, melyet egy remek közös fagyizással zártunk. Ha nem lett volna országos tűzgyújtási tilalom, akkor természetesen idén is nyárson sütögettünk volna, így azonban grill-parti zárta a napot.
No és a számháború! A nagy csata! Mindenki mindenki ellen! A természet csendje teljesen feledésbe merült, még a denevérek s a szelíd rókánk is visszavonult a nagy zsivajtól. A csapatok kifáradva, a szokásos méltatlankodással tértek nyugovóra elemlámpájukkal, hogy esetleg – hátha lesz visszavágó a következő napon. Az nem volt, viszont a focibajnokság és a pingpong-meccsek nagy sikerrel lezárultak, döntők a hét vége felé már megmutatták a végeredményt. Igen ügyes, sportos gyerekeink lesznek a gimnáziumban! Az idő hamar elrepült, s lassan a pénteki Ki Mit Tud?-hoz érkeztünk, ahol a zenei, ügyességi, irodalmi kategóriákban szépen szerepeltek diákjaink, felkészülten érkeztek, apró cukrokkal pontoztak a csapatok, amiből természetesen mindenkinek bőven jutott. Okleveleket, laminált emléklapokat kaptak a résztvevők, s reméljük, jó szívvel emlékeznek majd nagy korukban is erre az egy hétre, amit együtt tölthettünk. Vannak, akik már arról számoltak be, hogy lassan elkezdik gyűjteni a következő évi táborozáshoz is a zsebpénzüket, hogy ismét együtt lehessünk. Több ilyen gimnazistánk volt már, s ez az év is azt mutatja, hogy a tavalyiak közül is szívesen jöttek el újra.  A korábbi években, talán már az egyetemet is elvétezte az egyik ilyen kedves diákunk, aki hétszer volt velünk táborozni, ifi vezetőként is szívesen visszajárt a kisgimnazistákhoz. Reméljük, ebből a társaságból is ismét eljönnek velünk ebbe a csodavilágba, ahol megtalálunk mindent, ami a tartalmas időtöltéshez szükséges!

A program megvalósulását a Budapest Főváros XVII. ker. Rákosmente Önkormányzata, a Balassi ’92 Alapítvány és a Rákosmente Gyermekvilága KH Alapítvány támogatta. Köszönjük szíves segítségüket és együttműködésüket.

Örülünk, hogy együtt voltunk veletek! Várunk vissza benneteket! Eszti néni és Ildikó néni

Csoportképen  a táborozók egy része

  • A táborozáson készült fotók letölthetők: innen