Rendhagyó gimnáziumi irodalomóra a Balassiban Balassiról

2016. május 1.

Nagy várakozás előzte meg ezt az érdekes kezdeményezést. Gimnáziumunk tanulói közül mindazok számára megadatott az élmény, akik nyitottnak mutatkoztak arra a lehetőségre, hogy egy komplex, minden igényt kielégítő irodalmi délutánon vegyenek részt.

A 9-10-11-12. évfolyam tanulói hallgathatták meg – egy rendhagyó irodalomóra keretében dr. Szabó András kiválóan felépített műsoros kitekintését a magyar irodalom nagyjainak világába. A téma: Balassi és kora…
A közel 100 tanuló a 60 perces blokkban a Balassit megelőző korszaktól indulva eljutott egészen Zrínyi Miklós költészetéig, közben párhuzamokat hallhattak a mai szerzők említésével Ady költői nagyságának és zsenialitásának méltatásával.
Nem csoda, hogy mindezt könnyed érdekességgel szólaltatta meg tisztelt előadóművészünk, mivel disszertációjának témája is a XIX-XX. század irodalmárainak tematikáját ölelte fel.
A beharangozóban említést tettem arról, hogy Szabó András az a művész, aki 2015-ben – sok más korábbi kitüntetése mellett – azt a díjat is elnyerte, amely a nyelvi megszólalás gazdagságát jelzi.

A 9. emelt irodalmi csoport és a 11. B osztály segítségéért külön szeretnénk köszönetet mondani, hiszen nekik köszönhető, hogy pillanatok alatt berendezték a termet, hoztak hagyományos falitérképet, hogy a korszak is egyértelmű legyen a hallgatóságnak.
Sokan szembesültek azzal az élménnyel, hogy mily nagy dolog is a „tudás”, az összefüggések láttatása és értelmezése, a megfelelő memoriterek és citátumok alkalmazása az optimális helyen. Mennyire fontos a logikai felépítettség, a megszólalás íve, a mondanivaló gazdagsága és választékossága. A méltán elismert művész olyan kitüntetések birtokosa, ami a XXI. században már-már kuriózum, de mindenképp törekedni kell arra, hogy az alma materben felnövekvő generáció megismerje az igazi szépségét anyanyelvünknek és a magyar kultúrának.

Faragó Ildikó magyartanár

Az előadás után készült képek