Végzős balassis diákok a Holokauszt Emlékközpontban

2017. december 20.

A 12. A osztály tanulói – Molnár Zsolt történelemtanár szervezésében – látogatást tettek a Holokauszt Emlékközpontban. A Páva utcai intézmény állandó kiállításának tárgya a magyar holokauszt, amely fontos témakör lesz az idei érettségizők számára.

Bővebben: Végzős balassis diákok a Holokauszt Emlékközpontban

Tanulmányút és továbbképzés az izraeli Yad Vashem Intézetben

2017. november 18.

A magyar és az izraeli kormány együttműködési megállapodásának értelmében 25 magyarországi pedagógus számára vált lehetővé, hogy izraeli továbbképzésen vegyenek részt a holokauszt témakörében. A sikeres pályázók között volt Molnár Zsolt, iskolánk történelemtanára, aki november első hetében vett részt a tanulmányúton a jeruzsálemi Yad Vashem Holokauszt Mártírok és Hősök Emlékezete Intézetben.

Bővebben: Tanulmányút és továbbképzés az izraeli Yad Vasem Intézetben

Az 1956-os forradalomra emlékeztünk

2017. október 30.

Az alábbiakban közzétesszük az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára készített iskolai műsor felvételét.

Bővebben: Az 1956-os forradalomra emlékeztünk - 2017

Holokauszt-megemlékezés az iskolarádión keresztül

2017. április 20.

Április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján megemlékezést tartottunk az iskolarádión keresztül. A műsor forgatókönyvét Molnár Zsolt tanár úr írta, az előadók: Hajdú Baranabás, Hegedűs Eszter, Heretelendy Krisztián, Rozs András és Turi-Kováts Bálint tanulók voltak.

Bővebben: Holokauszt-megemlékezés az iskolarádión keresztül

Krakkó-Auschwitz: lengyelországi tanulmányúton a balassisok

2017. április 11.

Március utolsó napjaiban egy dél-lengyelországi történelmi tanulmányúton vehettek részt iskolánk 12. évfolyamos tanulói. A program során látogatást tettek az egykori lengyel koronázóváros, Krakkó belvárosában, majd magyar nyelvű idegenvezetés keretében megtekintették az Auschwitz-Birkenau melletti egykori koncentrációs táborok területén található múzeumokat.

Bővebben: Krakkó-Auschwitz

Hetedikesek időutazása Matricában

2016. október 10.

A meglehetősen talányos cím  feloldását az október 8-án Százhalombattán járó hetedikesek már tudják. Kerek egy tucat balassis diák látogatta meg a helyi Matrica Múzeumot. A múzeum az ókori római erődről, Matricáról (ejtsd: „mátrika”) kapta a nevét. A történelmi tanulmányút azonban nem elsősorban a rómaiak korába vezetett, hanem az azt megelőző bronz- és vaskor világába.

Bővebben: Hetedikesek időutazása Matricában

Tanulmányi kirándulás a Határtalanul program keretében

2015. május 12.

A Muravidék és a Muraköz gyöngyszemei címmel tanulmányi kiránduláson vett részt a hetedik évfolyam három osztálya május 6-8. között. A Határtalanul pályázat keretében megvalósult program úticéja a mai Szlovénia és Horvátország magyarok által lakott területeire vezetett, ahol a Muravidék és a Muraköz magyar vonatkozású történeti emlékeivel ismerkedhettek a tanulók. A kultúrtörténeti programok mellett Lendván egy két tanítási nyelvű általános iskola is vendégül látta diákjainkat.

Bővebben: Határtalanul utazás 2015. május 6-8.

Demokráciajátékon a Balassisok

2015. február 13.

2015. február 12-én iskolánkból egy 20 fős csapat vett részt az Országgyűlés Hivatala által szervezett Demokráciajáték elnevezésű rendezvényen, melynek célja, hogy a leendő választópolgárok jobban megismerjék a törvényhozás menetét és érdeklődjenek a közélet iránt.

Bővebben...