Balassi  és kora - egy rendezvény margójára

2016. április 13.

A Rákoshegyi Közösségi Házban 2016. április 8-án a költészet napja tiszteletére rendezett irodalmi előadóestet tartottak. A Radnóti- és Kazinczy-érmes előadóművész, Szabó András a régi magyar irodalommal foglalkozott. Terveink szerint iskolánkba is meghívjuk az előadót, így közreadjuk Faragó Ildikó tanárnő beharangozó írását az előadással kapcsolatban.


Balassi  és kora…

(egy rendezvény margójára)

A Rákoshegyi Közösségi Házban 2016. április 8-án a költészet napja tiszteletére rendezett irodalmi előadóestet tartottak. A Radnóti- és Kazinczy-érmes előadóművész, Szabó András a régi magyar irodalommal foglalkozott.

A műsor mottója Rimay Jánostól származik:
„BÍZD A JÖVENDŐKRE ÉRDEMED JUTALMÁT…”
A logikusan felépített, gazdag tartalommal bíró, igényes nyelvi szinten megszólaló művész tolmácsolásában a hallgatók különleges élményben részesültek. Milyen szépen lehetett udvarolni, mily szépen lehetett szólni!
 Dr. Szabó András, aki 1986 – ban doktori disszertációját, Jókai, Mikszáth, Krúdy, Móricz idilltípusainak témájából írta. Az irodalmár jártassága a régi magyar irodalomból merített összeállításban is tökéletesen megnyilvánult. A szerkesztettség, a tartalmi elemek gazdagsága végigkísérik a hallgatót a XVI. század minden jeles alkotójának bemutatásával,  egy-egy citátum erejéig. A korszakot Zrínyi zárja, akinek példaadó művészi erejét hangsúlyozta a művész.
Tudni kell róla, hogy estjeivel beutazza a Kárpát-medence magyarlakta területeit, jár a bécsi, müncheni, norvégiai és svédországi magyar klubokban. A háromrészes, Assisi Szent Ferencről készített, nívódíjjal kitüntettet film narrátora, több ismeretterjesztő CD, kazetta és film prózai közreműködője.
Aki belepillant az életrajzába, láthatja, hogy mennyire sokoldalúan lehet szeretni az anyanyelvet, megőrizni azokat az értékeket, amelyeket nagy magyar  elődeink hagytak ránk.
Jelzésként csak az elmúlt év elismeréseire utalok, miszerint:  2015 – a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (sokoldalú, a Kárpát-medencei magyarság összetartozását erősítő, kulturális értékeit népszerűsítő előadóművészi pályája elismeréseként)
2015 – Bárczi-Harang (Dr. Szabó András előadóművésznek, aki a művek tolmácsolásában példát mutat szép, hagyományőrző magyar kiejtésével, megkülönböztetve a nyílt e és a zárt e hangot – Bárczi Géza Kiejtési Alapítvány)
A tartalom és forma összhangjára mutatott példát megszólalásával.
Szűkebb pátriánk, s ezen belül a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium az Öregdiák Találkozókon sok lokálpatriótát lát szívesen. Számukra fontos a hagyomány, s a mi felelősségünk, hogy ezért tisztelettel gondoljunk iskolánk előző nemzedékeire, azokra, akik még a Fürst Sándor Gimnáziumban végeztek. Ők azok, akik ennek az estnek helyet és megfelelő keretet biztosítottak. Köszönet érte. A legnagyobb gesztust pedig iskolánk növendékeinek szülei tették, egy család felajánlotta, hogy a művész urat meghívhatjuk gimnazistáink körébe, hogy még a belső vizsgák és az érettségi előtt hallhassák és láthassák, mi is az igazi szépség ebben a korszakban. Hogyan lehet ekkora szeretettel és odaadással szólni a XVI-XVII. századi irodalomról. A már oly sok fórumon is méltán híres művész család tagjai az irodalmat is ugyanolyan odaadással és lelkesedéssel támogatják, mint pl. a Ballonyi Galéria létrejöttét és fenntartását a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Így azt is vállalták, hogy biztosítják a lehetőséget tanulóifjúságunk számára, s biztosítják az anyagi hátteret ahhoz,   hogy minden diákunk részese lehessen ennek az élménynek. Köszönet érte Ballonyi Gyula úrnak, annak a kedves szülőnek, aki még erre is figyelmet fordít.
Ezúton is köszönetet szeretnék mondani a szervezőknek, s az előadóművésznek, hogy színvonalas műsorával egy lélekemelő programon vehettem részt, s képviselhettem a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tantárait, továbbá köszönjük előre is, hogy  Szabó András művész úr elfogadta  meghívásunkat.
Zárásképpen egy korábbi „Hozzászólást” választottam, mely hűen kifejezi mindazt, amit magam is megtapasztalhattam. Köszönet érte! 

Faragó Ildikó – magyartanár – bölcsész

 

Torma Mária írása a Balassi-estről

2014.10.20 18:52
Szabó András estje az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Áldj meg dicsőséggel – Balassi Bálint és kora címmel, a költő születésének 460. halálának 420. évfordulója alkalmából.
 
„Forró hangulatú este. No, hát így kell tanítani Balassit, így kell műsort szerkeszteni, így kell verset, prózát mondani! Nem először látom ezt a műsort, mégis újra és újra megyek látni-hallani, mert ÉRTÉK.
Ilyen élményekbe menekülök, ilyen élményekkel töltekezem  a 3B – bulvárosodás, bunkósodás, barbarizmus korában.
A magyar költészet: hatalmas kincs. Ebben világhatalom vagyunk. Költőkből, versekből nálunk mindig túltermelés volt. Nekünk, versmondóknak jutott az a szép feladat, hogy értékeit őrizzük, ápoljuk, felmutassuk, továbbadjuk. Szerencsére vagyunk még páran, akik ezért fáradozunk. Újra meg újra megtapasztaljuk, hogy igen, van erre igény, van értő és figyelő közönség! Az ilyen élmények adnak erőt munkánkhoz.
A műsor záró versét idézem, örökérvényű sorok Rimay Jánostól:

Az idő ósága
Az idő ósága nevel magas fákot,
Mint tél után nyár hoz kórókra virágot,
Így koporsó terjeszt hírnek, névnek magot,
Halál sötétjéből hozván rá világot.
Ne várd hát éltedben, bár nagy érdemű légy,
Hogy itt holtod előtt nagy böcsületet végy,
Híredet, nevedet tapodja sok irégy,
Mindazáltal jó légy, s mással is sok jót tégy.
Bízd az jövendőkre érdemed jutalmát,
Ha szolgáltad időd vékony alafát ád,
Te az célra vigyázz, s az centrumot találd,
Ne várd halandóktúl, s az Úristen megáld."

Bízom benne, hogy még sokan vagyunk, akik hasonlóképpen gondolkodunk, mert számunkra még mindig fontos: a HITELESSÉG és az ÉRTÉK. Szívesen ajánlom tanítványainknak, s azon leszek, hogy mielőbb megtaláljuk azt az időpontot, amikor sort keríthetünk erre a találkozásra.

Szabó András előadóművész társaságában készült kép a rendezvényen