Egykori balassisok könyvsikere az Urániában

2020. augusztus 21.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága fennállásának 50. évfordulója alkalmából jelent meg a Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből című beszélgetőkötet, amelyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutattak be augusztus 18-án. A könyv különlegessége, hogy egyik szerkesztője, Blankó Miklós mellett a kötet két szereplője, dr. Stubnya Bence és dr. Szép Vanessa is a Balassiban érettségizett.

Iskolánk egykori kiemelkedő tanulója, Blankó Miklós, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának főtitkára a Kossuth Rádióban elmondta: „A kötetben szerkesztőtársammal, Cservenka Judit alelnök asszonnyal szerettük volna megmutatni, hogy a huszonéves értelmiség milyen mély gondolatokat és érzelmeket képes megfogalmazni saját identitásáról.”
A könyvbemutatót Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országyűlés volt elnöke nyitotta meg, melyről a közmédia is beszámolt. Stubnya Bence a Blankó Miklós által vezetett pódiumbeszélgetésen is részt vett Csomos Attila vegyész, Menyhárt Barbara gyógypedagógus és Szüts Apor zongoraművész társaságában. Iskolánkat a rendezvényen Molnár Zsolt történelemtanár és Ficzekné Molnár Mária ny. magyartanár képviselték, akik joggal lehetnek büszkék egykori tanítványaik sikereire.

Pódiumbeszélgetés a könyvbemutaón (a szerplők között Blankó Miklós és dr. Stubnya Bence) 

Blankó Miklós, Cservenka Judit szerkesztők (balról) és Szili Katalin miniszterelnöki megbizott (jobbról)

A kötetben szereplő 50 fiatal értelmiségi a könyvbemutató szervezőivel

Blankó Miklós 2016-ban érettségizett gimnáziumunkban. Magyar-történelem szakos egyetemi hallgató (Eötvös Loránd Tudományegyetem), irodavezető (Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda), főtitkár (Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága), főszerkesztő (ELTE Online hallgatói magazin). A Nyelvünk és Kultúránk és a Magyaróra szerkesztőségi tagja. Rendszeres publikációi mellett állandó szereplője a közmédia nyelvművelő műsorainak (Kossuth Rádió, Duna Televízió, M5). Hobbija a színház, a komolyzene, a főzés és az úszás.

 

 

 
 

Stubnya Bence 2014-ben érettségizett gimnáziumunkban. Orvos, rezidens (Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika), diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte. Az OTDK gyermekgyógyásza­ti szekciójának második helyezettje volt 2019-ben. Egyetemistaként tagja lett több hallgatói érdekképvisele­ti fórumnak és projektnek. Hobbija a sport, a balatoni időtöltés, a fotó­zás és a komolyzene.

 




Szép Vanessa 2014-ben érettségizett gimnáziumunkban. Jogász (Európai Unió Bírósága, Luxemburg), diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte. A Jessup nemzetközi perbeszédverseny világverseny győztes csapatának tagja. Jelenleg a párizsi Panthéon-Assas Egyetemen összehasonlító jogi mesterképzést tanul. Hobbija az utazás, más kultúrák megismerése, a retorika, a perbeszédversenyek.