Ferenczi Éva tanárnő „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjban részesült

2020. szeptember 4.

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok elismerésére. A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik.

Az Országgyűlési Határozattal indított, 2028-ig szóló Nemzeti Tehetség Program egyik célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli tehetséggondozó pedagógusokat és szakembereket, akik általános iskolákban, középiskolákban, szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében.  
A „Kiváló tehetséggondozó” kategóriában azok a szakemberek javasolhatók, akik legalább 5 tanévre visszamenőleg kiváló, eredményekben jól mérhető tehetséggondozó munkát végeztek a tanítványaik körében. Ilyen eredmények közé sorolhatók a nemzetközi vagy országos meghirdetésű, nagy hagyományú versenyeken elért helyezések.
Az idei évben húsz pedagógus kapott díjat, közöttük gimnáziumunk matematikatanára, Ferenczi Éva.

Ferenczi Éva 40 éve van a tanári pályán. Jelenlegi iskolájában, a Budapest XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban 1998 óta tanítja az 5 – 8. évfolyamos korosztályt matematikából. Lakóhelyén, Rákosmentén széles körben ismert és elismert a szülők és a pedagógus szakma körében. Tehetséggondozó tevékenységének mottója is lehetne: „Minden gyermekben ott szunnyad a tehetség, a pedagógus hivatása, hogy segítsen ezt felfedezni, fejleszteni, a gyermek és a nemzet boldogulása érdekében.”

Ferenczi Éva tanárnő nagy tapasztalattal rendelkezik a tehetséggondozás terén. Tudatosan szervezi a tehetségazonosítást. Iskolájában aktívan vesz részt a kisiskolások tehetségkutató versenyének szervezésében, a mérőeszközök elkészítésében és értékelésében. Már ebben a korai szakaszban számos tehetséget sikerül azonosítania, akiket a későbbi években eredményesen motivál és fejleszt. Az általa mentorált diákok szívesen járnak a szakköreire, kiscsoportos vagy egyéni fejlesztő foglalkozásaira.

Ennek a munkának az eredményei magukért beszélnek: a XVII. kerület egyik legsikeresebb versenyfelkészítő pedagógusaként ismert és elismert.

Gratulálunk Ferenczi Éva tanárnőnek!