griflogo

NÉMET NYELV

 

 

„Angolul mindenki tud, a különbséget a német nyelv ismerete jelenti”


  •  a leggyakrabban beszélt nyelv az EU-ban az angol után
  •  a leginkább használt nyelv az Interneten az angol után
  •  a legfontosabb kereskedelmi partnerek Európában német nyelvűek
  •  100 millió európainak ez az anyanyelve
  •  Goethe, Schiller, Heine, Vogelweide, Brecht, Kafka, és Keller művei is ezen a nyelven születtek
  •  Einstein, Wagner, Benz, Humboldt, Bach, Nena, Rammstein és Sisi is német nyelvterületről származnak

 

A német nyelv tanításának célja, tartalma

Gimnáziumunk nyelvoktatásában 

  • a németet első élő idegen nyelvként 5-12.évf. (heti 3,5 - 3,5 - 3,5 - 3,5 - 4 - 4 - 3 - 3 órában) tanítjuk általában egy vagy két csoportban. A 11-12.évfolyamon a választott érettségi szinttől ill. a jelentkezők létszámától függően fakultációs órakeretben heti 3 órában  tanulhatják diákjaink;
  • második idegen nyelvként a 9-12.évf. (heti 4-4-3-4) órában tanulhatja a németet, sőt a 11. és 12. évfolyamon emelt érettségi szint választása esetén, további 3 órában is felveheti a nyelvet elegendő jelentkező esetén;
  • az alsó évfolyamokon rendszeresen indítunk játékos nyelvi szakkört esetleg verseny- előkészítő foglalkozásokat is. Ezek létrejötte is a jelentkezési létszámtól függ.

Nyelvoktatásunk célja, hogy diákjaink olyan nyelvi tudásra tegyenek szert, amely a mindennapi kommunikációhoz megfelelő alapot jelent mind szóban, mind pedig írásban. A B1 nyelvi szintet mindenkinek el kell érnie, ezen túlmenően elvárjuk, hogy a biztosított órakeret mellett az első idegen nyelvként németet tanulók a B2 szintet is magabiztosan elérjék és nyelvvizsgázzanak, ezzel is növelve a felvételi pontszámaikat és esélyeiket. A második idegen nyelvként németet tanulók is eljuthatnak a B2 szintre és eredményesen vizsgázhatnak, de ennek fontos előfeltétele, hogy az angolból már „időben” túl legyenek a nyelvvizsgán, mert különben nem tudnak eléggé erre a nyelvre koncentrálni és felkészülni.
A középszintű érettségit célszerű előrehozott vizsgaként letenni az első idegen nyelvből.
Természetesen fontosnak tartjuk diákjaink országismereti tájékozottságának megalapozását is, ezért rendezvényekkel, audiovizuális eszközökkel, utazásokkal és személyes élményekkel, nyári olvasmányokkal bővítjük ismerteiket.

 

Használt tankönyvek