Balassis sikerek a SZAKE közismereti versenyein

2017. március 22.

Az idén is eredményesen szerepeltek diákjaink a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE) közismereti versenyein az elmúlt hétvégén megrendezett országos döntőben.
Az „Örökségünk ’48” történelmi, a „Magyarország az én hazám”  és az „Erdélyország” című honismereti, illetve a „Magyarok Európában” és a „Magyarországi cigány-roma nemzetiségek” című állampolgári vetélkedők összevont döntője Budapesten, a Stefánia Palotában zajlott le.

A legszebb eredmények a „Magyarország az én hazám” c. versenyen születtek, ahol két csapatunk is dobogós helyen végzett. A 12. B osztályból Hegedűs Eszter, Molnár Eszter és Csomor Anna a 2., míg a 10. B-C osztályos csapatunkból Eötvös Kitti, Simon Emese és Stubnya János a 3. helyezést érte el.
Szintén 2. helyen végzett az idén új elemként megjelent „Magyarországi cigány-roma nemzetiségek” c. állampolgári versenyen a 9. évfolyamos emelt történelem csoport csapata: Csáki Bence (9. A), Márkus Jáfet (9. B), Bence Szabolcs (9. B). Ugyanezen a versenyen 4. helyen végzett a 10. évfolyamos emelt történelem csoport csapata: Hegedűs Barnabás és Szathmári Balázs (10. B)
A „Magyarok Európában” c. történelemi-állampolgári versenyen (amelynek témája az idén az 1956-os forradalom nemzetközi háttere volt) két 12. B osztályos csapat vett részt: Bolvári Máté, Laukó Bálint és Stubnya Márton a 6., míg Széles András, Kiss Gergely és Turi-Kováts Bálint a 7. helyezést érte e.
Az „Örökségünk 48” nevet viselő vetélkedő célja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméinek, valamint a kiegyezésig tartó korszak szereplőinek, eseményeinek és összefüggéseinek felismerése, emlékének ápolása. Itt a Csintalan Martin, Földi Péter és Láng András alkotta 12. B-s csapat a 7., míg a  Cosma Andrea, Fliegl Beáta és Kiss Gergely alkotta szintén 12. B-s csapat a 9. helyen végzett.
Az „Erdélyország” c. történeti-honismereti vetélkedő az Erdélyi Fejedelemség történetéhez kapcsolódott. Itt két csapatunk indult, akik a 6. és a 7. helyet szerezték meg: Hubai Eszter, Lehelvári Gergely, Romoda Péter (10. A-B) és Esze Petra, Izsák Gergely, Szabadkai Márton  (10. B).

A diákok felkészítő tanára Molnár Zsolt volt, aki ebben az évben is részt vett a zsűri  munkájában, ahol a szakközépiskolások teljesítményét értékelte az „Erdélyország” c. kategóriában.