Szép Magyar Beszéd - fővárosi döntő

2018. március 5.

Az idei fővárosi döntőn a  gimnazisták 60 fős mezőnyében szerepelt iskolánk két továbbjutó tanulója: a 9. évfolyamról, az Új Nemzedék Központ mentorált tanulója, Szabó Kíra 9. B osztályos tanuló, és Gábor Lili 10. B osztályos diákunk.

A rangos mezőnyben a szakmai szűrinek nem volt könnyű dolga, mert jól felkészült versenyzők képviselték iskolájukat a fővárosból. A korábbi évekhez hasonlóan, a 12-13. évfolyamosok közül kerültek ki a továbbjutók jelentős része. A következő években mi is nagy reményeket fűzünk az országos döntőbe jutáshoz, hiszen a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium a híresen jól szokott szerepelni az országos versenyen is. Bízunk benne, hogy ez a jövőben is Kazinczy-érmet fog számunkra jelenteni.
Az országos verseny mintájára három részből állt ez a forduló is, ennek első része az írásbeli feladat. Itt a versenyzők egy példamondatot kaptak, melyen a Beszélni nehéz!, később a Szóról-szóval c. rádióműsorban is használt jelrendszerrel kell a mondat hangsúlyait jelölni. A második fordulóban mindenki a saját maga által választott és előre gyakorolt szöveget  olvasott fel a zsűri és a többi versenyző előtt.
A verseny utolsó feladata az ún. kötelező szöveg volt. Ezt a szöveget a verseny előtt a zsűri választotta ki, ezt kellett a versenyzőknek legalább 30 perces felkészülés után előadniuk. A feladat titkos volt, azt a diákok csak a felkészüléskor kapták  meg. A lényeg itt már nemcsak a szép kiejtés, helyes olvasás, hanem a szöveg megfelelő értelmezése is.
Az eredeti szövegválasztást felülírta egy  szomorú esemény, így Wacha Imre emlékére A szövegtolmácsolás hibáiról c. írását választották a harmadik fordulóra. Ez a szöveg a Kazinczy-verseny országos döntőjén tapasztalt általános hibákat, észrevételeit foglalta össze, így a versenyzők a felkészülés közben maguk is megtanulhatták, milyen hibákat nem szabad majd elkövetniük pár perccel később.
A versenyre gondosan felkészültünk, minden tekintetben az elvárásnak megfelelően teljesítettek diákjaink, amihez gratulálunk ezúton is.
Felkészítő tanáraik: Faragó Ildikó és Ficzekné Molnár Mária tanárnő, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni önzetlen munkáját a versenyfelkészítésben.
Néhány kép a fővárosi forduló döntőjéről …